İçindekiler
Pek çok çocuk küçük yaşta düzensiz beslenmeye meyillidir. Bunun yanı sıra ağız ve diş sağlığının ebeveynler tarafından doğru aktarılmaması halinde çürüme ve diş kayıpları meydana gelir. Bu aşamada devreye giren pedodonti tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Uzman bir pedodonti hekimi ile ebeveynler ve çocuk bilinçlendirilerek olası problemlerin önüne geçilebilir.
Uygulamaları şunlardır:
Çocuklarda diş hekimi (pedodontist) korkusu oluşmaması için çocukların diş sorunu yaşamadan çocuk diş hekimi ile tanışması çok önemlidir. Oyun havasında geçen bir tanışma randevusu çocuk için diş kliniğini endişe kaynağı olmaktan uzaklaştırır.
Çocuk hastaların tüm diş tedavileri bu konuda uzman olan ve çocuklarla iletişim konusunda yetkin olan çocuk diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir.
Çocukların ilk diş tedavilerinde yaşadıkları olumsuz tecrübelerin etkisi tüm yaşamı boyunca diş tedavileri ve diş hekimlerinden korkmasına neden olabilir. Böyle bir durumu yaşamamak için çocuklar hiçbir tedavi ve uygulama için zorlanmamalıdır.
Çocuklarda süt dişi dolguları, süt dişi kanal tedavileri, süt dişi amputasyonları, süt dişi çekimleri, koruyucu fissür örtücüler, koruyucu yüzeyel fluorid uygulamaları, yer tutucular ve diş taşı temizliği gibi birçok tedavi şekli mevcuttur.
Çocuk hastalar için doğru muayene yöntemlerini bünyesinde barındıran pedodonti uzmanları çeşitli tedavi yöntemleri ile çözümler uygular. Bu noktada bilinmesi gereken pedodontide diş travmaları tedavi aşamaları şöyledir:
0 – 12 yaş grubu ile yakından ilgilenen pedodonti uzmanları bu kişilerin süt dişlerindeki problemleri yakından analiz ederek ilgili iyileştirme tekniklerini uygulayabilir. Pedodontide süt dişlerinin önemi ise şunlardır:
Uzman bir pedodonti hekimi ile ebeveynler ve çocuk bilinçlendirilerek olası problemlerin önüne geçilebilir.
Süt dişleri normal dişlerle karşılaştırıldığında daha fazla organik madde içermektedir ve bu yüzden daha hızlı çürüyebilir. Diğer bir etken de çocukların çürükleri fark edilmesidir. Çünkü çocuklar hafif ağrı, sıcak-soğuk hassasiyeti gibi sinyalleri zamanında algılayamazlar ve bu yüzden çürükler de geç fark edilebilir. Annelerin emzik gibi maddeleri reçel, şeker gibi yiyeceklere batırıp vermesi, şekerli içecekler içirmesi gibi alışkanlıklar da çürümeye neden olmaktadır.
Süt dişlerinin en önemli görevi dişler için sağlıklı bir ağız ortamı sağlamaktır. Kronik çürük problemi ya da erken diş kaybı dişlerde yapısal bozukluklara neden olur. Ayrıca 13-14 yaşlarında tamamlanan dişlerin çapraşık olmasının en önemli nedeni erken kaybedilen süt dişleridir. Hem süt hem de daimi dişler için diş çürükleri tedavi edilmediğinde ağrı ve apse oluşumuna neden olur. Ağrıyan dişleri olan hiçbir çocuk sağlıklı beslenemez. Uzun süre devam eden çürük problemleri çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur.
Dişlerin aralarının etkili temizlenmemesi nedeniyle oluşabilecek çürüklerin önüne geçmenin yolu fissür örtücü uygulamaların yapılmasıdır. Fissür örtücüler, akıcı kıvamda oldukları için diş aralarını doldururlar ve çocuklarınızın dişlerini çürüklerden korurlar.
İlk dişlerinin çıkması ile diş temizliği başlar. Kesici dişlerin temizliği için hijyenik gazlı yeterli olacaktır. Ancak azı dişlerinin çiğneyici yüzeyleri için bez yeterli olmaz. Dolayısıyla azı dişleri sürdükten sonra fırça kullanılması gerekir. Uyku öncesi beslenme sonrası temizlik çok önemlidir. Macun kullanımı bebeğin çürük eğilimi yani çürük risk grubu ile ilişkilidir. Düşük risk grubundaki bireylerde tükürmeyi öğrenene kadar – yani yaklaşık üç yaş civarı- macun kullanımı zorunlu değildir. Orta ve yüksek çürük risk grubundaki bebeklerde ise 2 yaşına kadar ince bir tabaka halinde florürlü diş macunu, 2-5 yaş arasında bezelye tanesi boyutunda florürlü diş macunu kullanılmalıdır.
Beslenme esnasında ortak kaşık çatal kullanımı, annenin bazı yiyecekleri önce kendi çiğneyip sonra çocuğa vermesi gibi durumlarda annedeki bakteriler çocuğa bulaşır.
Engelli çocuklar ağız diş sağlığını ve kişisel bakımlarını tam olarak ya da etkili gerçekleştiremeyebilir. Bu nedenle ebeveyn ya da bakıcı yardımı belli konularda önem kazanmaktadır. Dişler her yemekten sonra yapılabiliyorsa fırça ile yapılamıyorsa hijyenik bezlerle yapılmalıdır. Beslenmelerinde şekerli besinlerin azaltılması, ara öğünlerde bu tip gıdaların tüketilmesi önerilmemektedir. Çocuklarda çürük riskini azaltmak adına üç aylık rutin kontroller önem taşımaktadır.
Aşağıdaki formu doldurun, ihtiyacınız olan müdahale ile ilgili olarak sizinle iletişime geçelim.