Protetik diş tedavisi kişilerin çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşadığı diş hasarları ve diş kayıpları sonrası uygulanan tedavileri kapsar. Boşluklu dişler konuşma ve yeme güçlüğü yaşatabilir. Kişinin standartlarının iyileştirilmesi noktasında pek çok alternatif sunularak protetik diş tedavisi yöntemleri arasından seçim yapılabilr. Bu tedavinin temel amacı diş kayıplarının iyileştirilmesidir. Sonucunda ağız estetiği ile hastanın özgüveni de iyileştirilir.
Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Travma ya da yanlış diş temizliği sonrasında oluşan diş kayıpları bir süre sonra kişiyi psikolojik ve fiziksel olarak güç bir duruma sokar. Kişisel bakımın iyi oranda sağlanması noktasında doğru diş bakımının yanı sıra mevcut sorunların da iyileştirilmesi gerekir. Protetik diş tedavisi uygulanacak kişiler şöyledir:
- Diş bakımını göz ardı ederek tedaviye geç kalmış hastalar protetik diş tedavilerine dahil edilir.
- Diş fonksiyonları ve ağız bölgesinin estetiği noktasında problem yaşayan hastalar protetik diş tedavileri için uygundur.
- Konuşma ve çiğneme fonksiyonunu kaybetmiş kişiler bu tedaviye dahil edilir.
Protetik Diş Tedavisi Avantajları Nelerdir?
Protetik diş tedavileri çeşitli protezler kullanılarak oluşturulur. Bu aşamada tercih edilen protezin hangi maddeden yapıldığına dikkat edilmesi sağlamlığını belirleyen en temel unsurdur. Protetik diş tedavisi avantajları ise şu şekildedir:
- Hasta için tam seramik restorasyon çalışmaları uygulanabilir.
- Geleneksel tedaviler göz ardı edilerek yüksek teknoloji ile iyileştirmeler amaçlanır.
- Kimi zaman tek seansta işlem tamamlanabilir.
- Geçici değil kalıcı bir tedavi hedeflenir.
- Malzemeler metal içermez. Uygulama sonrasında kişinin ağzında metal tadı oluşmaz.
- Protetik diş tedavisi yöntemlerinde dayanıklı ve estetik açıdan avantaj sağlayan uygulamalar ortaya konur.
CEREC Rekonstrüksiyon Nedir?
Protetik diş tedavisi yöntemlerinde kişilerin dişlerinde meydana gelen bozulmalar çeşitli protez uygulamaları ile iyileştirilmeye çalışılır. Bu aşamada protezlerin bilgisayar modellemesi olarak da adlandırılan CEREC Rekonstrüksiyon hakkında bilgilendirme şöyledir:
- Üç boyutlu bilgisayar simülasyon programı ile kişiye uygun ölçümler oluşturulur.
- Hastanın ağız içi bir kamera ile görüntülenerek otomatik ölçülere erişim sağlanır. Buna bağlı olarak da dişin eksik kısmı belirlenerek dijital ortamda iyileştirme gerçekleştirilir. Monitör yardımı ile takip edilebilen işlemler hastanın onayı ile son halini alır.
- CEREC teknolojisi ofis ortamında kullanıma uygun olduğu için hasta ve doktor eş zamanlı olarak yapılan işlemleri takip etme konforuna sahiptir.
- Bilgisayar destekli olan bu uygulama, işlem sırasında kullanılması gereken malzemelerin boyutlarını da hesaplayabilir.
Protez Çeşitleri
Diş Protezleri sabit, çıkarabilir ve tam protezler olarak gruplandırabiliriz.
Sabit Protezler Nelerdir?
Protezler temelde çeşitli niteliklere bağlı olarak sınıflandırılır. Bunlar arasında yer alan sabit protezler hakkında bilgilendirme şöyledir:
- Çıkarılamaz protez olarak bilinir. Sabittir, hasta çıkarıp takma gibi işlemlerle uğraşmaz.
- Diş dolgunluğunun sağlanması, ısırma kalitesinin artırılması, diş restorasyonları, dolgu oluşturma aşamaları, diş görünümünün iyileştirilmesi gibi çeşitli uygulamalar için sıklıkla tercih edilen protezler dişin yıpranmasını maksimum seviyede önler.
- Doğal diş minesi ile benzer niteliklere sahip olan sinterlenmiş metaller sabit protezler için bilinen en iyi örnektir.
- Metal ve seramikten oluşan protezler ise kron ve köprü tedavileri için tercih edilir. Uzun vadeli kullanımlar için sıklıkla tercih edilir. Ortalama kullanım ömrü 10 ile 12 yıl arasında değişim gösterir.
Çıkarılabilir Protezler Nelerdir?
Sabit protezlerin aksine hastanın ihtiyacına tak çıkar yapılabilen protez türleri de vardır. Sabit proteze göre konfor sunmasa da bu tip protez kullanımı da yaygındır. Çıkarılabilir protez hakkında bilgilendirme şöyledir:
- Toka protezler olarak da adlandırılabilir. Klipsli şekilde alt dişlere yerleştirilerek hasta dişlerinin iyileştirilmesi hedeflenir.
- Maliyet olarak kişilere avantaj sunan bir yöntemdir.
- Periodontal hastalıkların tedavisi için önerilen yöntemler arasında yer alır.
- Dayanıklı, güçlü ve kompakt görünüm için çıkarılabilir protezler kullanılır.
- Uyku halinde ya da yemek sırasında çıkarılması gerekmez.
- Yüksek oranda sunduğu estetik ile kişilere özgüven kazandırır.
- Diş hasarlarını maksimum oranda onarak iyileştirici etki ortaya koyar. Diş eti hastalıklarının önlenmesi noktasında yardımcı olur.
- Eksik dişler tamamlanarak estetik bir gülüş sağlanır.
Tam Protez Nedir?
Sabit ve çıkarılabilir protez yöntemlerine nazaran daha ciddi diş problemleri için tam protezler tercih edilir. Tam protez hakkında bilgilendirme şöyledir:
- Diş kaybı, büyük oranlı diş kusuru için tercih edilen yöntemdir.
- Her türlü diş problemi için iyileştirici bir etkiye sahiptir.
- Protetik diş tedavisi yöntemlerinde hastaya doğru teşhis konarak ihtiyacı olan tedavi uygulanır.
Sıkça Sorulan Sorular