Ağız, diş ve çene cerrahisi dil yanak ve çene içerisinde yaşanacak her türlü durumun tedavisi ile ilgilenmektedir. Cerrahi birimler bu alanlarda yapılacak tıbbı müdahaleleri ifade etmektedir. İmplant tedavisi, gömülü diş, 20’lik diş problemleri, çekimin söz konusu olabileceği her durumda çene cerrahisi uzmanı olan bir hekim desteğini almak gerekmektedir. Çene diş cerrahisi, diş hekimliği alanının profesyonel branşlarından bir tanesidir. Özellikle kırıklı dişlerin bulunması durumunda, kemik ile ilgili bir işlem yapılacaksa, diş cerrahlarına muayene olmak gerekir.
Gömülü Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Gömülü diş çene cerrahi branşının uygulama yapmış olduğu bir işlemdir. Dişin anatomik diş yapısı nedeniyle, ya da yanlış yönde büyüme dolayısıyla diş etinde çıkması gereken yerden çıkmaması durumudur. Bu durumda diş tüm çene içerisinde ağrı yapabilir, diğer diş köklerini zorlayabilir ve ciddi ağrılara sebebiyet verebilir. Apse ve ardından diş eti enfeksiyonu durumu söz konusu olabilir. Hastanın bu durumu yaşaması durumunda uzman yardımı ile çekim yaptırması gerekmektedir.
- Lokal anestezi altında çekim yapılması gerekmektedir. Hasta apsenin varlığı ya da yokluğuna göre uygun bir zamanda muayene yapılması için hekim ile sözleşir.
- Apsenin bulunduğu durumlarda önce bu apsenin kurutulması gerekir. Enfeksiyon varlığı altında cerrahi operasyon gerçekleştirilmez.
- Apsenin kurutulmasının ardından, cerrah bölgeyi anestezi ile uyuşturarak işleme başlar.
- Gömülü dişin üzerindeki kemik doku ve diş eti temizlenerek dişin çıkarılması sağlanır.
- Dişin bütünlüğe zarar vermeyecek durumda olması halinde diş çekilmez, ancak dokulara uygun olmayan bir durumda burada çekim gerçekleşebilir.
Kırık Diş Tedavisi Cerrahi İşlem Uygulanır Mı?
Kırık diş tedavisi çeşitli nedenler sonucu dişin kırılmasını kapsayabilir. Bu kırılma yüzeysel olabileceği gibi köklerde meydana gelen ya da diş eti içerisinde kalan bir kırılma olarak karşımıza çıkabilir. Kırılmanın çene içerisinde ve diş etlerinin içerisinde kalmış olduğu durumlarda mutlaka çene diş cerrahisi tarafından müdahale edilmesi gerekir. Diş hekimleri bu konuda müdahale sağlamaz.
Diş etlerinin içerisinde kalan kırık diş parçalarının temizlenmesi ve atılan dikişler ile iyileşme sürecinden sonra, kırık için çeşitli kaplama yöntemleri ya da protez işlemleri uygulanabilir. Kırık diş tedavisinin cerrahi müdahale gerektirmediği durumlarda, diş hekimleri kırığı zirkonyum ve lamine gibi teknikler ile kaplayarak sorunu ortadan kaldırabilirler.
Çene Tümörü Neden Olur?
Çene tümörü nadir olarak görülebilen, ağız içerisinde anatomik ya da fizyolojik etkilerden dolayı meydana gelen yumuşak dokuda meydana gelen hızlı çoğalan kötü huylu hücrelerdir. Diş hekimliği sırasında yanlış şekilde yapılan uygulamalar, sigara, yasaklı madde ve alkol kullanımı, ağız sağlığına dikkat etmemek ya da radyolojik unsurlar sebebi ile çene tümörleri meydana gelebilmektedir.
Genelde kansere sebebiyet vermeyen bu kitleler mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmektedir. Ağız içerisinde büyümeleri durumunda çenenin bir tarafında yumru oluşturabilirler. Çene kemiği içerisinde yer alan bu yapılar hasta için hayati tehlike yaratmıyor olsa da estetik açıdan kötü bir görüntü yaratabilir. Cerrahi operasyon ile temizlenmesi mümkündür.
Ağız ve Yüz Bölgesinde Kırıklara Müdahale Nasıl Yapılır?
Ağız ve yüz kırıklarında müdahale cerrahi birim tarafından gerçekleştirilmelidir. Dışarıdan alınan darbe, düşme ya da çarpma gibi durumlarda çenede ya da yüz hatlarında meydana gelen herhangi bir kırığın tedavisinde çene cerrahi birimi müdahale eder. Çenede herhangi bir kırığın varlığı hasta tarafından ağız hareket ettirildiğinde şiddetli ağrı, konuşmada ve çiğnemede güçlük olarak karşımıza çıkabilirler. Sinirlerle bağlantılı olduğu için çene kırıklarının tespiti kolaydır.
- Uzman tarafından radyolojik değerlendirme yöntemleri uygulanarak yüz bölgesinin ve çenenin detaylı görüntüsünü elde edilir.
- Kırığın durumu tespit edildikten sonra daha kolay iyileşmesi için müdahale edilecek bölgede olması durumunda ağız içi aracılığı ile vida ve teller tutturularak kırıklara müdahale edilebilir.
- Nadir de olsa ilerleyen durumlarda hastanın kolayca iyileşmesini sağlamak amacı ile çenelik kullanımı yapılabilir.
Çene Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir?
Çene kırıkları tedavisi çene diş cerrahisi tarafından yapılacak olan müdahalede plaklar ve teller kullanılarak kırığın sabitlenmesi sağlanır. Bu aşamada söz konusu kırığın iyileşmesi 2 ayı bulabilmektedir. Çeneye herhangi bir darbenin alınmaması için korunması, sert kabuklu cisimlerin yenmekten kaçınılması ve hastanın kendini yormaması önemlidir. Çoklu çene kırıklarında ikinci kez müdahale nadir de olsa gerekebilir.
Çene Cerrahisi Bölümü Hangi Tedavileri Kapsar ?
Sosyal hayatımızda kendimizi, duygularımızı her türlü arzu ve isteğimizi ifade etmek için kullandığımız, yüzümüzün tam merkezinde bulunan ağız ve dişler, en küçük kusurların bile dikkat çektiği, fazlasıyla göz önünde bulunan bölümlerdir. Gerek estetik anlamda, gerekse işlevsel olarak eksiklik ya da kusurları bulunan ağız, diş ve çene bölgesinde yapılan cerrahi uygulamalar, çene cerrahisi birimi kapsamında yapılan operasyon ve ameliyatl ardır. Cerrahi alanında “Ortognatik cerrahi” deyişiyle ifade edilen çene cerrahisi, çene bölgesinde olabilecek mevcut şekil bozukluğunun düzeltilmesinden, diş ve çene uyumuna kadar ortodontist ve cerrahların birlikte çalıştığı bir alandır.
Ağız ve çene cerrahisi kapsamında uygulanan tedaviler nelerdir?
- İmplant cerrahisi
- Yumuşak doku işlemleri
- Dişlerin cerrahi tedavisi
- Çene kemiği uygulamaları
- Protez öncesi cerrahi
- Diş eti cerrahisi ve
- Acil cerrahi tedavileri yer alır.
Cerrahi İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
- Cerrahi işlem sonrası ilk erken dönemlerde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Operasyon sonrası oluşan yara yerini koruyunuz, ilk 24 saat diğer tarafta çiğneyiniz Operasyon bölgesine kaçabilecek taneli, sert (kuru yemiş gibi) yiyeceklerden sakınınız.
- Operasyon sonrası ağzınıza yerleştirilen tamponu minimum 30 dakika tutunuz ve yerine başka hiçbir şey koymayınız.
- Doktorunuz farklı bir tavsiyede bulunmadığı müddetçe, en az 2 saat içinde bir şey yiyip içmeyiniz, mümkünse uyuşukluk hissinin kaybolmasını bekleyiniz. Sonrasında ise ılık ve yumuşak şeyler yiyiniz.
- 24 saat süre ile sigara içmeyiniz. Ağız içerisinde basınç oluşturacak hareketlerden (balon şişirmek, üflemeli çalgı çalmak gibi) kaçının. Eğer işlem sırasında sinüse girilmiş ise; 1 hafta burun sümkürülmemeli ve hapşırığınızı tutmamalısınız.
- Ağız içine sızıntı şeklinde kanama olması, ağzınızda kan kokusu ya da kan tadı hissetmeniz doğaldır. Bu durumu kontrol etmek için kesinlikle tükürmeyiniz, tükürmek oluşan iyileşme dokusunu hareketlendirir ve tekrar kanamaya sebep olabilir.
- Cerrahi işlemden sonra şişlik, kızarıklık ve morluk olması normal durumlardır.
- İlk 24 saat içinde buz torbası aracılığı ile dışarıdan operasyon bölgesine soğuk kompres uygulayınız. Size verilen soğuk kompresi operasyon bölgesine 5 dk yaslayıp, 5 dk uzak tutun. Aşırı soğuk da cildinize zarar verir unutmayın, bu süreyi uzatmayın.
- Doktorunuz tarafından size önerilen ilaçları zamanında, aksatmadan ve anlatılan şekilde kullanınız. Doktorunuz başka bir şekilde önermediği hallerde gargaranızı 24 saat sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Dikişleriniz doktorunuzun belirlediği günde alınır, genellikle operasyon gününü takiben 7. Günde alınmaktadır. Kendiliğinden eriyen dikişler de kullanılabilir, bu konuda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
- Operasyon sonrasında doktorunuzun size anlattığından farklı, beklenmeyen bir kanama, şişlik ve ağrı olması halinde doktorunuza başvurunuz.
Kurumunuzun Temizlik ve Hijyenine Güvenebilir Miyim?
Diş hekimliği ağız içi çalışma alanı ve bu ortamda yapılan işlemlerin niteliği gereği sterilizasyon kurallarının eksiksiz uygulanmasını zorunlu kılar. Kliniğimizde tüm el aletleri ve tedavi enstrümanları ultrasonik temizleyicilerde dezenfekte edildikten sonra steril edilir. Sterilize edilemeyen eldiven, maske, bardak, hasta önlüğü gibi ürünler tek kullanımlıktır, yalnızca bir hastada kullanıldıktan sonra atılır. Hekimlik bilincimiz ve insani sorumluluğumuz sanki o koltukta kendimiz oturuyormuş gibi tüm sterilizasyon kurallarına uymayı, hastalarımızı olası enfeksiyon risklerinden uzak tutmayı ve güvenli bir ortamda sağlık hizmeti vermeyi bizlere ilke edindirmiştir. Bize duyduğunuz güvene layık olabilmek için sizler adına her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüyoruz.