Periodontoloji bölümü diş etleri, diş sinirleri ve dişlerin temel birimleri olan köklerin durumları ve bu bölümlerde meydana gelen sorunların tedavi süreci ile ilgilenen bilim dalıdır. Diş hekimliği bölümünün ilerleyen dallardan birisi olan Periodontoloji, bu alanda uzmanlaşmayı gerektirmektedir. Diş etlerinde çekilme, diş etlerinde sık meydana gelen kanama, köklerde ve sinirlerde yaşanan her türlü problem, bu bilim dalı tarafından tedavi edilir. Aşağıdaki problemlerde periodontologlardan randevu alınarak muayeneye gidilebilir.
- Yemek yerken dişin aniden ‘sıkıştığını’ hissetmek
- Diş etlerinizde çekilme yaşanması ya da sık sık kanama meydana gelmesi
- Fırçalama sırasında dişlerde meydana gelen kanama dışı irin akıntıları
- Diş etlerinde meydana gelen kaşınma
Gibi durumlarda destek alınabilir.
Diş Eti Tedavileri Nasıl Yapılır?
Diş eti tedavisi önce diş hekimliği alanında uzmanlaşmış bir periodontologtan randevu alınarak yapılır.- Uzmandan randevu alınarak mevcut şikayetin değerlendirilmesi için randevu alınır.
- Uzman tarafından mevcut sorun değerlendirildikten sonra diş etinde meydana gelen sorunun çözümü için işlem gerçekleştirilir.
- Diş etinde meydana gelen büyüme, çekilme, greft durumları ve estetik taleplerinden herhangi biri için tedavi gerçekleştirilir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş etinde çekilme anatomik nedenlere bağlı olarak meydana gelebileceği gibi, dişlerin bakımının yeterince yapılmaması, diş etlerinde enfeksiyonun meydana gelmesi ve bu gibi durumda diş etinin refleks göndermesi olarak yaşanır. Bunun yanı sıra vücutta meydana gelen tümörler, diyabet ve dolaşım bozukluklarında da bu durum meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda diş etlerinin çekilme şeklinde tepki gösterdiği hastalıklarda diş eti taşları ve burada meydana gelen sertleşmiş yapılar bulunur. Bu yapılara plak adı verilir.
- Diş etinde çekilmenin meydana geldiği durumlarda sorunun neden yaşandığının tespit edilmesi gerekir.
- Diyabet genelde bu sorunun temel nedeni olduğundan kan testi ve idrar testi verilmesi önerilir. Ağız sağlığı vücuttaki birçok hastalıkla beraber değerlendirilir.
- Diş etlerinde meydana gelen çekilme diş etlerinin dikilmesi ve aşağıya taşınması yolu ile tedavi edilebilir. Periodontoloji birimi bu konuda hem tıbbi olarak hem de estetik açıdan daha iyi bir görüntü elde etmek için çalışmalar yapmaktadır.
Pembe Diş Eti Yapılabilir Mi?
Pembe diş eti estetiği son 5 yıldır hayatımızda bulunup estetik açıdan daha iyi bir görüntü elde etmek isteyen kişiler tarafından tercih etmektedir. Diş etleri periodontologlar tarafından incelendikten sonra uygun bulunması halinde yapılabilir.
- Bu estetik görünüm, önde yer alan iki dişin arasından geçen çizginin dudağı tam ortalanacak şekilde olmasına dayanır.
- Diş etleri bu oran orantıya göre yerleştirilir ve dişlerin dışarıdan bakıldığında fiziksel olarak her iki yanda sıralanmaları sağlanır.
- Diş etleri ve dişlere yapılan muayene ve ardından operasyon sonrasında bu görünüş sağlanır.
- İşlem sonrasında dişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 10 günü bulabilmektedir. Hastanın metabolizmasının ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak birkaç gün içerisinde de iyileşme sağlanabilmektedir.
Diş Eti Kesimi Neden Yaptırılır?
Diş etlerinin kesilmesi estetik amaçlarla yapılabileceği gibi tamamen tıbbi nedenlere dayalı olarak da gerçekleştirilebilir. Bu durumun en büyük sebebi sonrası, diş etlerinde meydana gelen ve enfeksiyondur. Enfeksiyon sonrasın diş etlerinde şişme ve uzama meydana gelebilir. Bu hem dişlerin görünmesini engellerken, temizliğini de ciddi şekilde etkilemektedir. Enfeksiyonun devam etmesi ve diş etlerinin eski boyutlarına dönmediği durumlarda uzmanlar tarafından diş etlerine kesi yolu ile müdahale edilmesi gerekmektedir.
- Lazer yolu ile diş etlerinin diş yüzeyine orantılı bir şekilde bitirilmesi sağlanır. Kesi lazer yolu ile yapıldığında genellikle dikiş gerekmez ve kanama meydana gelmez.
- Sancılı bir işlem olabilir ve mutlaka hekim tarafından verilen ilaçların bu aşamada düzenli olarak kullanılması gerekir. Diş etlerinde yapılan herhangi bir müdahalenin iyileşme süresi 10 günü bulabilmektedir.
Diş Etleri Kendini Yeniler Mi?
Diş eti kendini yenileme özelliği bulunan yapılar arasındadır. Diş etlerinin doğru şekilde fırçalanması, bakımlarının doğru şekilde yapılması durumlarında kendini yenileme özelliği bulunur. Aşırı sıcak ve soğuk durumlarında da yıpranma ya da büyüme küçülme gibi refleksler gösterebilen diş etleri, 3-5 gün içerisinde yenileme yaşayacaktır. Olası bir enfeksiyonun bulunması ve diş etlerinde sorun yaşanması halinde periodontoloji bilimi bu konuda gerekli tedaviyi sağlayacaktır. Buradan randevu alınması gerekir.