• Türkçe
  • İngilizce

Diş Sağlığı Nedir ve Sizi Nasıl Etkiler?

Diş Sağlığı Nedir ve Sizi Nasıl Etkiler?

Diş ve Ağız sağlığı, genel sağlık yaşam kalitesinin önemli bir göstergesidir. Diş çürüğü, periodontal (diş eti) hastalığı, diş kaybı, ağız kanseri, HIV enfeksiyonunun oral belirtileri, noma ve yarık dudak ve damak gibi doğum kusurlarını içeren bir dizi hastalık ve durumu kapsar. Araştırmalar (WHO-World Health Organization), ağız hastalıklarının dünya çapında 3,5 milyar insanı etkilediğini söylüyor. Diş, Ağız ve genel sağlık arasında kanıtlanmış bir ilişki vardır. Örneğin, diyabetin periodontitis gelişimi ve ilerlemesi ile bağlantılı olduğu bildirilmektedir.

Diş Sağlığı Nedir?

Ağız ve diş sağlığındaki bozukluklar sindirim sisteminden başlayarak daha sonra tüm vücudu etkilemektedir. Bu sorunun cevabı yanıtlandığında bütün bir sistemi düşünmemizin etkisi daha sağlıklı olur. Dişlerimizin besini sindirim sistemine iletmedeki öğütme görevi dışında seslerin iletimi ve estetik görünüm üzerinde de etkileri vardır.

Diş Sağlığı Sizi Nasıl Etkileyebilir?

Ağız ve diş bölgesindeki enfeksiyonun olması kalp hastalıkları olan bireylerde endokardit riskine karşı önemli sorun oluşturabilir. Bu yüzden ağız içi çürük bulunmaması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir
Kişinin bağışıklık sistemi baskılandığı için immünsupresif hastalar her daim enfeksiyonlara açıklardır. Bu yüzden ağız ve diş sağlığına çok dikkat edilmelidir. Diş eti hastalıkları ise diyabeti olan kişilerde sık görülmektedir
Kişilerde gebelik durumu mevcut ise hormon düzeylerinin değişmesiyle mide bulantılarının olması sonucunda gebelik süresince çürük ve dişeti hastalıkları görülme oranı yüksektir. Gebeliğin ilk 3 ayı ve son 3 ayı boyunca diş müdahaleleri işlemlerin yapılması sakıncalı olabilmektedir. Planlı şekilde gebelik düşünen hastalarımıza muhakkak gebelik öncesi diş hekimine kontrole gitmeleri önerilir.

Diş ve Ağız hijyeni konusu içinde olan ağız kokusunun, en önemli sebebi ağız hijyeni kabul edilebilir ancak bazı rahatsızlıklar ağız kokusuna sebep olabilir. Örneğin; Sinüzitin, tonsilitin ağız kokusuna neden olabileceği, mide, bağırsak, akciğer ve gırtlak kanserinde de ağız kokusuna sık rastlanabileceği söylenebilir.

Diş Sağlığı İçin Neler Yapılabilir?

Düzenli ağız ve diş bakımı yaptırılması, günde iki kez düzenli diş fırçalamanın, diş fırçasını düzenli olarak değiştirilmesi, diş hekimine düzenli altı ayda bir kontrole gidilmesi genel vücut sağlığı açısından çok önemli kaliteli bir yaşamın en önemli adımlarıdır.

  • Başka önemli maddelere dikkat çekmek gerekirse;
  • Şekerli, ve asitli besinlerin (kola, gazlı içecekler) tüketilmemesi gerekmektedir. Meyve (elma, havuç) gibi diş etlerine iyi gelen besinler tüketilmelidir. Şekerli besinler tüketildikten sonra peynir gibi çürük önleyici besinler tüketmek gerekmektedir.
  • Doğru Diş Fırçalama tekniğine uygun diş fırçalanması.
  • Diş Yapınıza Uygun diş fırçası ve macunu kullanılması.
  • Düzenli Diş hekimi kontrolleri, kaliteli hizmet veren kurum ve hekimlerin tercih edilmesi önemli etkendir.

 Sağlıklı Diş Etleri Ve Sağlıklı Vücut

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, formda ve sağlıklı kalan kişilerin diş eti hastalığına yol açabilecek dişi tehdit eden diş eti enfeksiyonları geliştirme olasılığının yüzde olarak daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca, egzersiz yapmamanın, normal vücut ağırlığına uymamanın ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının, bir kişinin ileri diş eti hastalığına yakalanma olasılığını çok daha yüksek hale getirdiği görülmüştür.

Sağlığınız ve dişleriniz konusunda egzersiz yapmanız, sağlıklı, dengeli beslenmeniz ve normal vücut ağırlığınızı korumanız gerekir.
 

Sigara dişlerimi ve diş etlerimi etkiler mi?

Sigara içmek diş eti hastalığını çok daha kötü hale getirebilir. Sigara içen kişilerin diş eti hastalığına yol açan bakteri plağı üretme olasılığı daha yüksektir. Diş etleri etkilenir çünkü sigara içmek kan dolaşımında daha az oksijen olduğu anlamına gelir, bu nedenle enfekte diş etleri iyileşmez. Sigara içmek ayrıca diş lekelenmesine, diş eti hastalığı nedeniyle diş kaybına, ağız kokusuna ve daha ciddi vakalarda ağız kanserine neden olabilir.

Hangi Şikayetlerimi Önemsemeliyim?

Diş etlerinin iltihaplanması, özellikle fırçalarken kızarmalarına, şişmelerine ve kolayca kanamalarına neden olur.

  • Ağzınızda hoş olmayan bir tat
  • Kötü nefes
  • Gevşek dişler
  • Düzenli ağız enfeksiyonları

Sonuç olarak her birey sağlıklı bir ağız, diş yapısı ve gülümsemeyi hak eder. Hastalarımızın hak ettiği üst düzey deneyimi sağlamak, onların hayallerindeki gülümsemeyi olağanüstü tedavi ile gerçekleştirmek.

Diş Sağlığı Nedir ve Sizi Nasıl Etkiler?

Benzer Makaleler

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir? Avantajları ve Uygulama Süreci
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir? Avantajları ve Uygulama Süreci

Şeffaf plak tedavisi uygulama süreci, tedavi yöntemleri hakkında Pendik Koray Diş Klinikʼe danışabilirsiniz.

Pendik Diş Hekimleri
Pendik Diş Hekimleri

Pendik diş klinikte uzman hekim kadromuz ile implant, ortodonti, pedodonti gibi alanlarda en iyi diş hekimlerimiz ile hizmet veriyoruz.

Pendik Diş Klinikleri
Pendik Diş Klinikleri

Pendik diş klinikleri arasında seçim yaparken, hizmet kalitesi, teknoloji ve ekipman, tecrübe, fiyat ve hasta iletişimi gibi kriterlere bakarak tercih yapılmalıdır.

Implance İmplant Neden Tercih Edilmeli?
Implance İmplant Neden Tercih Edilmeli?

Diş kaybı, birçok insanın yaşadığı yaygın bir sorun olup, bu durum hem estetik hem de fonksiyonel açıdan birçok sıkıntı doğurabilir. Implance marka implantlar, sağladıkları avantajlarla dikkat çekmektedir.

Swiss İmplantların Faydaları
Swiss İmplantların Faydaları

Swiss implantlar, diş kaybı yaşayan bireyler için mükemmel bir çözüm sunmaktadır. Hem estetik hem de fonksiyonel avantajlarıyla, diş sağlığınızı korumada önemli bir rol oynar.